Wereldwijd
de Heerlijkheid

Music Drawing Performance

In 2008 begonnen Andries van Rossem (componist) en Rinke Nijburg (beeldend kunstenaar) aan een eerste reeks van drie Muziek-Teken-Performances bij Intro In Situ in Maastricht. Het idee voor deze optredens kwam van Johan Luijmes, indertijd directeur van Intro In Situ. Daarna volgden optredens elders in het land.

In de eerste 6 performances, MDP No t/m No 6, speelde Van Rossem gedurende drie kwartier pianomuziek van diverse, meestal eigentijdse componisten, soms composities van eigen hand, en werkte Nijburg op groot formaat aan een geïmproviseerde tekening. In de meest recente optredens, vanaf MDP No 7, heeft Van Rossem het spelen van bestaande composities ingeruild voor het improviseren op vleugel of piano. Hierdoor zijn de bijdragen van beide partijen niet alleen gelijktijdig maar ook volledig congruent geworden.

Voorafgaand aan elke performance wordt door Van Rossem en Nijburg middels een aantal gesprekken een duidelijk thema of motief afgesproken waarop beiden zich richten. Muziek en tekening worden nooit nadrukkelijk op elkaar afgestemd, zodat er talrijke losse verbindingen ontstaan die reeksen associaties mogelijk maken. Op een groot & leeg tekenvel ziet het publiek een tekening ontstaan; in de marges van het beeld verschijnen soms handgeschreven commentaren. Tegelijkertijd ontstaat een eenmalig muziekstuk. Wanneer de muziek eindigt, eindigt ook het tekenen.

Rinke Nijburg (1964, Lunteren) woont en werkt in Arnhem; geeft presentaties door heel Nederland; de diverse musea in Nederland vertonen zijn werk. Rinke is als docent aan ArtEz verbonden.

Andries van Rossem (1957, Leerdam) is componist. Zijn werk wordt uitgevoerd door gerenommeerde orkesten, ensembles en solisten. Van Rossem is één van de oprichters van het muziektheater De Plaats in Arnhem; hij realiseerde voor De Plaats de muziek voor een 15tal muziektheaterproducties. Hij doceert compositie aan ArtEZ.

De verwachte duur van de performance is 1 uur.

Locatie:
5
Dorpshuis
Te zien op de volgende momenten:
28
September
-
8:30 pm
-
-
-
Tickets / Reserveren
Stichting Raamwerk & Galerie de Sleedoorn
Molenstraat 24 | 6672 LA Hemmen
Het copyright van alle beelden en teksten op deze website en al haar subdomeinen is gereserveerd voor Chris Raats, voorzitter van stichting Raamwerk of de door hem aangewezen personen. Het is niet toegestaan enig materiaal van deze site te dupliceren, downloaden of herdistribuëren voor commercieel of non-commercieel gebruik.
Ontwerp en ontwikkeling door Brand ontwerp
HomeKunstenaarsPlattegrondOverTicketsContact