Wereldwijd
de Heerlijkheid

Theatrale parade en opening

Op vrijdag 14-09-2018 wordt de Kunst- en Cultuurmanifestatie In Hemmen, “Wereldwijd de Heerlijkheid’ op een feestelijke manier geopend.

Om 16.00  uur verzamelt de stoet zich bij het huisartsencentrum, Bretagnesingel waar het Betuwetreintje en een huifkar staan, waarop deftige dames, kinderen, blazers en schildknapen, kunstenaars en de dorpsomroeper plaats nemen om op ludieke wijze het dorp Zetten uit te nodigen om in een bonte zwaan-kleef-aan-stoet naar de grens van Hemmen te lopen, te beginnen bij de parkeerplaats aan de Linge.

Hier begint de Grande Parade en blijft in beweging. De performances zijn doorlopend en herhalen zich van het begin van de stoet totdat de laatste gast voorbij is.  Acteurs van Toneelgroep Hemmen verbeelden in vier personages (archetypen) vier manieren om tegen kunst, natuur en landschap aan te kijken: De Geest van Freule Isabella van Hemmen heeft een verheven kijk op kunst in tegenstelling tot haar tuinman Edouard die in en met de aarde werkt: doe maar gewoon! Madeleine is kunstenares en verwondert zich over alles wat ze ziet en beleeft en Eleonore blijft zich verdiepen in het mysterie van kunst, natuur en landschap De rode draad is: kunst in het decor van Landgoed Hemmen, met tal van aspecten: historie, erfgoed, natuur, inspiratie, passie, kleur, zintuigelijke ervaring. Naast optredens van TGH verzorgen kunstenaars van het Collectief en plaatselijke verenigingen zoals Animato, SBOB, L2D, Scouting Band voor bijzondere kunstzinnige optredens tijdens de tocht naar de Ruïne. Rob Hoekstra die de Grande Parade begeleidt is o.a. schrijver, regisseur en theatermaker met als specialiteit en passie: het vertellen van verhalen en het maken van locatietheater over erfgoed, landschap en bijzondere mensen. In deze regio vooral bekend van “Over en weer”, locatietheater aan beide oevers van de Waal en “ieder zijn oorlog”, locatietheater aan de Grebbelinie.

Bij de ruïne, het hart van het landgoed, waar ooit een kasteel en later een landhuis stond zal rond 18.00 de eigenlijke opening plaats vinden.

Deze wordt geleid door Sjoerd Schwibettus, theatermaker en docent van ArtEZ.  Sjoerd bestudeert al vele jaren  het herkennen van emoties in lichaamstaal. Belangrijk instrument daarbij is de ruggengraat. Hij komt tot 21 uitdrukkingen van emoties! Uit deze speurtocht vloeien onder andere voort: het maken van emotiemaskers en er mee spelen en zijn “ruggengraat conversaties. Zijn mimegezelschap Walking Faces bestaat o.a.uit: Hanneke de Jong, Mike Witjes, Maikel Veerman, Stephanie Kersbergen, Casper Groenegracht, Jort Schoenmaker, Kediese Sialiti en op cello Sarah Walder.

Voor de opening  spelen zij  een Commedia dell ‘Arte spel met maskers uit de commedia en met emotie maskers.

De commedia en de maskers verwijzen naar de historische hiërarchie en de sociale gemeenschap. Er zijn altijd knechten en er zijn altijd bazen Het spel 'het cadeau van de baron' eindigt met het uitnodigen van de burgemeester om de manifestatie te openen.

Daarna heffen we allen het glas om deze culturele maand een goed leven toe te wensen met zeer veel bezoekers die gaan genieten van het interessante programma dat deze culturele manifestatie in Hemmen te bieden heeft.

Locatie:
21
Kasteelpark
Te zien op de volgende momenten:
14
September
-
4:00 pm
-
-
-
Tickets / Reserveren
Stichting Raamwerk & Galerie de Sleedoorn
Molenstraat 24 | 6672 LA Hemmen
Het copyright van alle beelden en teksten op deze website en al haar subdomeinen is gereserveerd voor Chris Raats, voorzitter van stichting Raamwerk of de door hem aangewezen personen. Het is niet toegestaan enig materiaal van deze site te dupliceren, downloaden of herdistribuëren voor commercieel of non-commercieel gebruik.
Ontwerp en ontwikkeling door Brand ontwerp
HomeKunstenaarsPlattegrondOverTicketsContact