Wereldwijd
de Heerlijkheid

Maarten Baas

Maarten Baas (1978) groeide een groot deel van zijn jeugd op in Hemmen. Omdat veel van zijn werk over kindertijd, kinderjaren gaat, vindt hij het belangrijk dat zijn ouderlijk huis in Hemmen ook zijn locatie van deelname wordt. Zijn veelzijdige werk bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en design, en staat bekend als rebels, humoristisch, intellectueel, theatraal en artistiek. Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. Later volgde serie Clay: Baas bewerkte meubelsrondom met een synthetische klei waarbij de klei stukje bij beetje op het meubel werd geplakt en daarna gebakken. Met de serie Smoke en Clay werd hij in korte tijd wereldberoemd. Een ander sprekend voorbeeld van zijn werk is het baanbrekende Real Time (2009): een klok waarop elke minuut door een man in een blauwe overall opnieuw geschilderd en weer weggehaald wordt. Baas combineert hiermee theater, kunst, film en design.  De werken van Maarten Baas zijn te onder andere vinden in de museumcollecties van het MOMA, Victoria & Albert Museum, San Francisco Museum of Modern Art, en het Stedelijk Museum en Rijksmuseum in Amsterdam. Het Groninger Museum presenteerde in 2017  nog een grote solotentoonstelling: “Hide&Seek, Maarten Baas”, een overzicht van het belangrijkste werk van de afgelopen 15 jaar. Naast series als Clay en Smoke was ook nieuw werk te zien zoals Tree Trunk Chair, Carapace en Close Parity. Een primeur was het werk Hide&Seek, dat bestaat uit 8 video’s.

In de Kunst- en Cultuurmanifestatie “Wereldwijd de Heerlijkheid” zijn in het ouderlijk huis van Baasmeubels uit de Smoke- en Clay-serie,en een Real Time SweepersClock te zien zijn. 

Locatie:Molenstraat 24

Locatie:
13
Dominee's woning
Op de volgende dagen te zien:
14/9/2018
15/9/2018
16/9/2018
21/9/2018
22/9/2018
23/9/2018
28/9/2018
29/9/2018
30/9/2018
Stichting Raamwerk & Galerie de Sleedoorn
Molenstraat 24 | 6672 LA Hemmen
Het copyright van alle beelden en teksten op deze website en al haar subdomeinen is gereserveerd voor Chris Raats, voorzitter van stichting Raamwerk of de door hem aangewezen personen. Het is niet toegestaan enig materiaal van deze site te dupliceren, downloaden of herdistribuëren voor commercieel of non-commercieel gebruik.
Ontwerp en ontwikkeling door Brand ontwerp
HomeKunstenaarsPlattegrondOverTicketsContact